top of page
Zoeken

Lucie Rie (1902-1995)

"I like to make pots, but I do not like to talk about them" - Lucie Rie.


Lucie Rie was een Oostenrijkse keramist die internationale bekendheid verwierf vanwege haar elegante, minimalistische keramische vormen en haar expertise in het glazuren van haar werk.


Ze werd geboren in Wenen in 1902 en groeide op in een tijd waarin de Wiener Werkstätte en de Arts and Crafts-beweging een grote invloed hadden op de kunst en ambachten in Oostenrijk. Na haar opleiding aan de Kunstgewerbeschule in Wenen begon Rie haar carrière als keramist en begon ze te experimenteren met verschillende technieken en materialen.


In 1938 vluchtte Rie vanwege de opkomst van het nazisme in Duitsland naar Engeland. In Londen opende ze haar eigen studio en stond door haar stijl in fel contrast met haar tijdsgenoot Bernard Leach. Ze begon haar werk tentoon te stellen in galeries en musea. Ze werd al snel een belangrijke figuur in de Britse keramiekscene en stond bekend om haar prachtige, strakke vormen en subtiele kleurenpalet.


Haar werk

Rie was een stille, maar zelfverzekerde vrouw en dat stralen haar potten ook volledig uit. Ze was een meester in het glazuren van haar werk. Haar glazuren waren vaak dun en transparant, waardoor de textuur van het klei goed zichtbaar bleef. Haar glazuren varieerden van heldere, levendige kleuren tot subtiele pasteltinten en diepere aardetinten. Ze maakte vaak gebruik van verschillende soorten glazuren om interessante effecten te creëren, zoals het combineren van matte en glanzende afwerkingen.

Een van de kenmerkende stijlelementen van Rie's werk waren de zeer organische vormen van haar vazen, met een heel duidelijke vormgeving; voet, buik, schouders en hals. Deze organische delen gingen naadloos op in elkaar en vormen een prachtig, intrigerend idee. Vooral de hals en de uitgewaaierde rand zijn heel opvallend.

Hoewel Rie voornamelijk bekend stond om haar potten, vazen en schalen, experimenteerde ze ook met het maken van beeldjes en sculpturen. Haar sculpturen waren vaak geïnspireerd op de natuur en de menselijke vorm en waren net zo elegant en subtiel als haar andere werk.


Internationale faam

Rie's werk is te zien in musea over de hele wereld, waaronder het Victoria and Albert Museum in Londen en het Museum of Modern Art in New York. Haar invloed op de keramiek is nog steeds voelbaar tot op de dag van vandaag, en veel hedendaagse keramisten laten zich inspireren door haar elegante en minimalistische stijl.


Naast haar werk als keramist was Rie ook een gepassioneerd docent en mentor. Veel van haar studenten gingen zelf door om belangrijke figuren te worden in de keramiekwereld.


Nalatenschap

Lucie Rie stierf in 1995 op de leeftijd van 93 jaar, maar haar werk en nalatenschap blijven voortleven. Ze wordt herinnerd als een van de belangrijkste keramisten van de 20e eeuw, en haar werk blijft een inspiratie voor kunstenaars over de hele wereld.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page