top of page
Zoeken

Een eerste blogpost, over de geschiedenis van keramiek

Bijgewerkt op: 27 feb. 2023

Over hoe keramiek al meegaat van in de Prehistorie en toen al zowel een esthetische als functionele waarde had.


Keramiek is een van de oudste en meest veelzijdige ambachten ter wereld. Het is de kunst van het maken van voorwerpen van klei door deze te vormen en te bakken bij hoge temperaturen. Keramiek is al duizenden jaren een integraal onderdeel van de menselijke cultuur en heeft talloze toepassingen, van functionele gebruiksvoorwerpen tot decoratieve objecten.

“Keramiek kent zijn bestaan al van in de prehistorie.”

De geschiedenis van keramiek gaat terug tot de prehistorie, waar archeologische vondsten van aardewerk dateren van meer dan 10.000 jaar geleden. De eerste keramiek was waarschijnlijk bedoeld voor praktische doeleinden, zoals het opslaan van voedsel en water. De oudste bekende keramische kunstwerken dateren uit de 7e en 6e eeuw voor Christus en zijn gevonden in Griekenland.

In de daaropvolgende eeuwen ontwikkelde keramiek zich tot een belangrijk onderdeel van de kunst en cultuur van veel samenlevingen.

De oude Egyptenaren gebruikten keramiek voor het maken van beeldjes en urnen, terwijl in China keramiek werd gebruikt voor het maken van schalen, vazen en theepotten. In Japan ontstond een unieke keramische traditie, met onder andere de beroemde Raku-techniek.In Europa kende keramiek een bloeiperiode in de middeleeuwen, waarbij de ontwikkeling van de glazuurtechniek leidde tot de productie van zeer verfijnde en gedecoreerde stukken. Later, in de 18e en 19e eeuw, ontstond er een ware keramische revolutie in Europa, waarbij nieuwe productiemethoden en technieken werden ontwikkeld die de productie van keramiek op industriële schaal mogelijk maakten.

 

Tegenwoordig wordt keramiek nog steeds gebruikt voor zowel functionele als decoratieve doeleinden. Moderne keramisten experimenteren met nieuwe technieken en materialen, wat leidt tot verrassende en innovatieve ontwerpen. Keramiek blijft een belangrijk onderdeel van onze cultuur en geschiedenis en zal dat ongetwijfeld ook in de toekomst blijven.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page